Ontdek praktische tips en stappen om effectief bezwaar te maken tegen uw WOZ-waarde. Lees nu en verbeter je kans op een succesvolle aanvraag!
Elk jaar ontvang je een brief van je gemeente: de WOZ-beschikking. Daarin staat wat jouw woning volgens de gemeente waard is. Deze WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van je gemeentelijke belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), maar ook op de inkomstenbelasting, waterschapsbelasting, en zelfs je mogelijke erfbelasting of toeslagen.
Maar wat als je het gevoel hebt dat die waarde te hoog is? Of als je weet dat je woning minder waard is dan vergelijkbare huizen in de buurt? Dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. En dat kan je geld opleveren.
In dit artikel leggen we uit waarom bezwaar maken zinvol is, hoe je het doet, en wanneer je dit moet regelen. Ook ontdek je wat je rechten zijn, of de gemeente jouw kosten vergoedt, en hoe lang je bezwaar kunt maken (binnen 6 weken!).
De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Deze waarde wordt jaarlijks vastgesteld door je gemeente op basis van gegevens zoals:
Je vindt de WOZ-waarde in de brief van je gemeente of online via MijnOverheid. In veel gevallen kun je ook het taxatieverslag inzien, waarin staat op basis van welke woningen de gemeente jouw waarde heeft vastgesteld.
De WOZ-waarde is geen vrijblijvende inschatting — het is een fiscale grondslag voor verschillende belastingen en toeslagen. Denk aan:
Kortom: een te hoge WOZ-waarde kan leiden tot honderden euro’s aan extra lasten per jaar. Daarom is het slim om te controleren of die waarde wel klopt — en zonodig bezwaar te maken.
Een te hoge WOZ-waarde kan ongemerkt leiden tot forse extra kosten. Je betaalt dan mogelijk te veel aan gemeentelijke belastingen, inkomstenbelasting, en in sommige gevallen zelfs aan erfbelasting of krijg je minder toeslagen. Maar heeft bezwaar maken eigenlijk zin?
Ja, bezwaar maken heeft absoluut zin — mits je een goede reden hebt én het op tijd doet. Veel woningen worden automatisch getaxeerd op basis van gemiddelden en vergelijkbare verkopen, zonder dat er echt naar jouw situatie is gekeken. Denk aan achterstallig onderhoud, erfpacht, kleinere woonoppervlakte of een ongunstige ligging.
In de praktijk leidt meer dan 1 op de 5 bezwaren tot een verlaging van de WOZ-waarde. Daarmee bespaar je vaak honderden euro’s per jaar.
Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ als:
Zelfs als je niet van plan bent te verkopen of verhuizen, kan een lagere WOZ je een direct belastingvoordeel opleveren.
Een bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is eenvoudiger dan veel mensen denken. Als je vindt dat de waarde te hoog is, moet je binnen de bezwaartermijn van 6 weken actie ondernemen. Dat doe je op basis van de WOZ-beschikking die je elk jaar van de gemeente ontvangt.
Zodra je de WOZ-beschikking hebt ontvangen (meestal in januari of februari), kun je:
De WOZ-waarde staat vermeld op het aanslagbiljet, meestal samen met andere gemeentelijke heffingen zoals de OZB.
Let op: de deadline is hard. Na 6 weken wordt je bezwaar niet meer in behandeling genomen, ook al heb je gelijk.
Zodra je bezwaar hebt ingediend tegen je WOZ-waarde, is het aan de gemeente om jouw argumenten en onderbouwing te beoordelen. De afhandeling verloopt in een aantal stappen:
De gemeente:
Na beoordeling van je bezwaar zijn er drie mogelijke uitkomsten:
De gemeente moet uiterlijk vóór het einde van het kalenderjaar uitspraak doen. Meestal ontvang je binnen enkele weken tot een paar maanden bericht.
Als de WOZ-waarde wordt verlaagd:
Niet elk bezwaar tegen de WOZ-waarde wordt gehonoreerd. Maar ook als jouw bezwaar wordt afgewezen, betekent dat nog niet dat het daarbij hoeft te blijven. Je hebt dan het recht om in beroep te gaan.
Ben je het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kun je:
Let op: de bezwaarprocedure bij de gemeente is gratis, maar voor een gerechtelijke procedure kunnen proceskosten gelden — tenzij je in het gelijk wordt gesteld.
Bij een succesvol bezwaar of beroep geldt in veel gevallen: de gemeente vergoedt (een deel van) je kosten. Dit is vooral van toepassing wanneer je:
Ook als je via een no cure, no pay bureau bezwaar hebt gemaakt, kan de gemeente deze kosten vergoeden — al staat dit model onder druk vanwege regelgeving.
Goed om te weten: veel mensen laten bezwaar liggen uit gemak of onwetendheid, terwijl je met één bezwaar soms jarenlang belastingvoordeel behaalt.
Ja, bezwaar maken tegen de WOZ-waarde heeft vaak zin. Als jouw woning lager gewaardeerd is dan vergelijkbare huizen of als er fouten in de gegevens staan, kan bezwaar leiden tot een lagere WOZ. Dit kan je jaarlijks honderden euro’s besparen op belasting.
Ja, je kunt zelf gratis bezwaar maken bij je gemeente. Gebruik je een professioneel WOZ-bureau? Dan rekenen zij meestal op basis van no cure, no pay. Als je bezwaar slaagt, vergoedt de gemeente vaak (een deel van) de kosten van die gemachtigde.
Een eerlijke WOZ-waarde is een waardering die aansluit bij de werkelijke verkoopwaarde van jouw woning op de peildatum (1 januari van het voorgaande jaar), rekening houdend met:
Zeker! Veel bezwaren worden met succes door bewoners zelf ingediend. Je hebt geen advocaat of specialist nodig. Gebruik de gegevens uit het taxatieverslag van de gemeente en vergelijk deze met recente verkopen om je bezwaar te onderbouwen.
De WOZ-beschikking is het document dat je van de gemeente ontvangt met daarin de vastgestelde waarde van je woning. Dit vormt de basis voor je onroerendezaakbelasting en andere belastingen.
Na het indienen van je bezwaar beoordeelt de gemeente je aanvraag en onderbouwing. Je krijgt altijd een formele uitspraak van de gemeente, met daarin de beslissing over je bezwaar.
Je hebt precies zes weken vanaf de datum op de WOZ-beschikking. Als je die termijn overschrijdt, wordt je bezwaar vrijwel altijd afgewezen — ongeacht je argumenten.
Ja, als je een bezwaarbureau inschakelt en je krijgt gelijk, vergoedt de gemeente (een deel van) de gemaakte kosten. Dat gebeurt op basis van vaste vergoedingsregels.
Wil jij weten of je belastingvoordeel misloopt? Doe binnen 5 minuten de Belastingscan en ontdek hoeveel jij kunt besparen.