Ontdek de beste pensioenopties voor DGA’s en zorg voor een financieel zekere toekomst. Lees nu ons artikel voor praktische tips en inzichten.
Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) ben je niet automatisch aangesloten bij een collectieve pensioenregeling zoals werknemers in loondienst. Dat betekent dat je zélf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van een goed pensioen. En dat vergt inzicht, discipline én fiscale kennis. DGA's met een aanmerkelijk belang te maken hebben met specifieke belastingregels, zoals de belasting in box 2. De meeste DGA’s weten dat pensioen opbouwen belangrijk is, maar stellen het toch uit — omdat het ondernemen vaak voorgaat, of omdat de mogelijkheden complex zijn.
Daar komt bij dat je als DGA vaak meerdere petten draagt: je bent zowel werknemer als aandeelhouder. Hierdoor zijn de keuzes rond je pensioenplanning fiscaal en juridisch gevoeliger dan bij gewone werknemers. Je moet rekening houden met je persoonlijke situatie, het toekomstige inkomen, en zelfs het risico van een eventueel zakelijk faillissement. Kortom: dga en pensioen vraagt om maatwerk.
Pensioen opbouwen als DGA kan op verschillende manieren. De kunst is om een balans te vinden tussen flexibiliteit, risico en fiscaal voordeel. In de basis heb je als DGA de keuze uit drie routes:
Het afsluiten van een lijfrente biedt belastingtechnische voordelen, vooral voor degenen die de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Elk van deze opties heeft voor- en nadelen, afhankelijk van je wensen, leeftijd, risicobereidheid en liquiditeit binnen je bedrijf.
Een extra optie die je altijd in overweging moet nemen, is het benutten van je fiscale jaarruimte: dit is de ruimte die je van de Belastingdienst krijgt om fiscaal vriendelijk te sparen voor je pensioen. Het gebruik van jaarruimte is een fiscaal voordelige optie voor DGA's om pensioen op te bouwen.
DGA's hebben verschillende mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen, zelfs als hun huidige pensioenvoorzieningen voldoende lijken.
Een lijfrente zorgt voor een aanvullend pensioen en biedt fiscale voordelen, zoals belastingaftrekken en lagere belasting op uitkeringen.
Tot 2017 konden DGA’s hun pensioen opbouwen binnen hun eigen BV: het bekende pensioen in eigen beheer. Dat had voordelen — je hield de regie, kon zelf beleggen en hoefde niet direct geld weg te zetten bij een externe partij. Maar het kende ook veel nadelen: de opbrengst bleef vaak achter, en bij een faillissement viel het pensioenvermogen in de failliete boedel.
Omdat het opgebouwde pensioenvermogen intern op de balans stond, kon het eenvoudig worden ‘opgegeten’ door dividenduitkeringen, investeringen of slechte jaren. In de praktijk leidde dit ertoe dat veel DGA’s hun inleg verloren, of dat er bij pensioen nauwelijks iets overbleef.
Daarom is deze route nu niet langer toegestaan voor nieuwe opbouw. Je kunt nog wel een reeds opgebouwd bedrag omzetten naar een lijfrente of oudedagsverplichting, maar nieuwe pensioenopbouw in eigen beheer is fiscaal gezien niet meer toegestaan.
Wie fiscaal efficiënt wil werken aan zijn jaarruimte te gebruiken. Deze wordt jaarlijks bepaald aan de hand van je inkomen (meestal het bruto-inkomen uit je onderneming) en het bedrag dat je in het verleden al hebt opgebouwd.
Door de fiscale oudedagsreserve is het voor IB-ondernemers mogelijk om een deel van hun winst onbelast te reserveren. Voor DGA’s geldt deze regeling niet, maar je kunt wel gebruik maken van pensioenverzekeringen of pensioenrekeningen bij een beleggingsinstelling.
Het grote voordeel is dat je de inleg mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat levert je nu een belastingvoordeel op, en je betaalt pas belasting bij de uitkering na je pensioengerechtigde leeftijd — als je vaak een lager netto-inkomen hebt. Zo creëer je fiscaal voordeel én stel je belasting uit.
Daarnaast zijn pensioenpremies aftrekbaar van het belastbare inkomen, wat leidt tot belastingbesparingen. Er zijn echter specifieke gevallen waarin belasting moet worden betaald, zoals op uitkeringen en bij het opnemen van geld uit pensioenrekeningen. Premies voor pensioenregelingen zijn aftrekbaar van het belastbare inkomen, wat leidt tot minder te betalen inkomstenbelasting. Hierdoor betaalt men minder inkomstenbelasting in de jaren dat deze premies worden gestort. Bij sommige regelingen wordt belasting geheven in de uitkeerfase, wat voordelig is voor diegenen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Veel DGA’s kiezen ervoor om hun pensioen binnen de bv op te bouwen — buiten het officiële eigen beheer om. Bijvoorbeeld door te sparen op een aparte rekening, of door geld te beleggen binnen de onderneming. Dat biedt flexibiliteit: je houdt controle over het geld en kunt inspelen op investeringskansen.
Maar er zijn ook nadelen:
Daarom is het belangrijk dat je dit aanvult met een externe regeling, bijvoorbeeld via een toegelaten pensioenuitvoerder, zodat je pensioen niet volledig afhankelijk is van het succes van je bedrijf. Het investeren in pensioen biedt zekerheid en rust, vooral in het geval dat de verkoop van het bedrijf tegenvalt door onvoorspelbare omstandigheden in de markt.
Wil je jouw pensioen op te bouwen buiten de bv om? Dan kun je kiezen voor een externe pensioenopbouw:
Voordeel van deze oplossingen is dat ze buiten je bedrijf vallen en fiscaal gunstig zijn. Nadeel is dat je minder flexibiliteit hebt en je inleg vaststaat tot je pensioengerechtigde leeftijd. Bij overlijden gaat het bedrag overigens naar je nabestaanden, afhankelijk van de vorm van de regeling.
Let op: bij sommige regelingen betaal je bij de uitkeerfase belasting, afhankelijk van je totale inkomen en AOW. Sparen in privé is de minst aantrekkelijke optie vanwege de fiscale nadelen.
Het opbouwen van een pensioen als DGA kan risico’s en uitdagingen met zich meebrengen. Zo moet je rekening houden met de fiscale regels en wetgeving, zoals de maximale jaarruimte en de belastingvoordelen van pensioenopbouw. Daarnaast moet je ook denken aan de toekomstige inkomen en de mogelijkheid van eventueel zakelijk faillissement. Het is belangrijk om een goed pensioenplan te hebben en regelmatig je financiële situatie te evalueren om ervoor te zorgen dat je pensioenopbouw op koers ligt.
Je persoonlijke situatie is van grote invloed op je pensioenstrategie. Factoren zoals je leeftijd, je gezinssituatie, je levensstijl, maar ook je visie op ondernemen spelen een rol. Wil je op je 55e stoppen met werken? Heb je naast je pensioenbehoefte ook nog beleggingsdoelen of een overnamestrategie voor je bedrijf? Iedereen, inclusief een DGA, heeft recht op AOW vanaf een bepaalde leeftijd.
Als je bijvoorbeeld al veel vermogen hebt opgebouwd in vastgoed of beleggingsportefeuilles, dan kun je je pensioenopbouw daarop afstemmen. Heb je vooral geïnvesteerd in je bedrijf, dan is het verstandig om dit aan te vullen met een aanvullend pensioen via een externe regeling. Het is belangrijk om te investeren en te sparen voor de toekomst, waarbij je een pensioenpotje opbouwt via fiscale voordelen en het rendement op ingelegde bedragen.
Daarbij speelt ook de gewenste levensstandaard mee: wil je op je oude dag dezelfde bepaalde levensstijl aanhouden, dan zul je je toekomstige inkomen daar slim op moeten afstemmen. Het is essentieel om opties voor pensioenopbouw zorgvuldig te overwegen om een veilige financiële toekomst te waarborgen.
Een DGA pensioen vereist goede planning en kennis van de fiscale regels en wetgeving. Het is belangrijk om te weten wat de opties zijn voor pensioen opbouwen als DGA, zoals het gebruik van de jaarruimte, beleggen of sparen in box 3, beleggen met je BV, een pensioenregeling afsluiten bij een verzekeraar of een combinatie van deze opties. Daarnaast moet je ook rekening houden met de belastingvoordelen en -nadelige gevolgen van elk van deze opties. Een financieel adviseur kan je helpen bij het maken van een goed pensioenplan en het kiezen van de meest aantrekkelijke optie voor jouw situatie. Het is ook belangrijk om regelmatig je pensioenopbouw te evalueren en aan te passen aan veranderingen in je financiële situatie of de wetgeving.
Veel DGA’s maken de fout om hun pensioen ‘later wel te regelen’. De reden? Pensioen voelt vaak als iets vaags of ver weg, en ondernemen schiet er vaak tussen. Ook wordt er vaak gedacht dat het bedrijf ooit wel als pensioen zal dienen — een aanname die risicovol is. Het opbouwen van pensioen voor ondernemers is geen uitgemaakte zaak, aangezien de verkoopopbrengst van hun onderneming afhankelijk is van onzekere externe omstandigheden.
De meest gemaakte fouten:
Kortom: laat je tijdig adviseren en wacht niet tot de pensioengerechtigde leeftijd om hier pas over na te denken.
Als DGA kun je op allerlei manieren je pensioen opbouwen, maar het vergt wel initiatief. Er is geen verplichte regeling, dus het is aan jou om verantwoordelijkheid te nemen. Kies een aanpak die past bij jouw persoonlijke situatie, combineer flexibiliteit met zekerheid, en benut alle fiscale voordelen die er zijn. Of je nu kiest voor lijfrente, een pensioenrekening, of beleggen binnen je bv: het belangrijkste is dat je begint.
Werk samen met een financieel adviseur, maak gebruik van je jaarruimte, en zorg dat je belasting slim plant. Dan kun je met een gerust hart richting je pensioengerechtigde leeftijd toewerken — zonder financiële zorgen.
Wil jij weten of je belastingvoordeel misloopt? Doe binnen 5 minuten de Belastingscan en ontdek hoeveel jij kunt besparen.